Warsztaty kulinarne

Poznaj Toskanię od kuchni

W agroturystyce IL GORGO Toskanię można poznać dosłownie od kuchni. Ten region Włoch bowiem oprócz malowniczych krajobrazów, światowej klasy zabytków i urokliwych średniowiecznych miasteczek słynie ze wspaniałej kuchni i doskonałego wina!

W IL GORGO kursy gotowania odbywają się we wnętrzach domu chłopskiego z XVII wieku tzw. Leopoldiny, gdzie parter domu był stajnią dla zwierząt oraz pomieszczeniem gospodarczym. W miejscu teraźniejszej kuchni kiedyś była piwnica. Odrestaurowane pomieszczenia są teraz klimatyczną restauracją dla gości agroturystyki, z której niewątpliwie słynie Il Gorgo.

Warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwą włoską gospodynię Ivanę a z moją pomocą i pod moim okiem to odkrywanie autentycznej Toskanii, jej smaków i zapachów oraz wyjątkowości która tkwi w prostocie. Zdecydowanie najlepsze przepisy tej kuchni to te tradycyjne, najstarsze.

Często mówi się o ubogich potrawach zwanych chłopskim jedzeniem. I rzeczywiście. Tutaj nic się nie marnuje. Z czerstwego chleba powstaje wiele pysznych potraw jak najczęściej zimą zupa ribollita czy pappa al pomodoro a latem panzanella. W kuchni toskańskiej dominują warzywa, rośliny strączkowe, dziczyzna i inne mięsa oraz słynny stek bistecca alla fiorentina, nie brakuje również wykwintnych akcentów jak np. trufle czy borowiki. 

Jednak najważniejsza jest prostota gotowania, im mniej składników tym lepiej i smaczniej. Potrawy doprawiamy ziołami świeżo zerwanymi z przydomowego ogródka. Mówiąc o pysznej i prostej kuchni toskańskiej nie sposób tutaj nie wspomnieć o wyśmienitej oliwie z oliwek, która pochodzi z gospodarstwa. Często słyszę, że nie ma nic lepszego na przekąskę niż kromka podpieczonego chleba (ten tradycyjny toskański jest niesłony) polanego świeżą oliwą z oliwek, często potartego ząbkiem czosnku i posypanego solą lub oliwa z ciepłą focaccią z rozmarynem, którą codziennie pieczemy w piecu opalanym drewnem.

Sporą część warsztatów zajmuje nam przygotowywanie najważniejszych dla Włochów dań, które określane są jako primo piatto czyli pierwsze danie, którym zawsze jest pasta, a ta domowej roboty jest zdecydowanie najlepsza. Wyrabianie i przygotowywanie ręcznie kilku rodzajów makaronów to część życia włoskich gospodyń. Na każdy rodzaj pasty jest inny przepis i to również wpływa na ich wyjątkowość. Oczywiście nie brakuje dań mięsnych czy wegetariańskich jak i słodkiego akcentu czyli deseru i odrobiny Vin Santo z piwniczki Ivany.

Kursowi gotowania towarzyszy dobre domowe wino, opowieści o tradycji i kulturze Włoch i Włochów oraz mnóstwo uśmiechu uczestników a to wszystko uwieńczone jest wspólną kolacją i zajadaniem tego co zostało razem przygotowane. Najczęściej gotujemy tradycyjną regionalną zupę, zagniatamy gnocchi i pastę na tagliatelle, pici czy spaghetti, lepimy ravioli, nadziewamy kwiaty cukinii, opiekamy bakłażany na parmigianę, przyrządzamy ragu’ i przygotowujemy mięso, pieczemy focaccie i cantucci w piecu opalanym drewnem, degustujemy oliwę i popijamy wino.

Sekretem każdego dania serwowanego u nas w agroturystyce jest ogrom serca i szczypta pasji oraz miłości no i radość z tego co się robi, to wszystko w połączeniu z dobrymi produktami lokalnymi sprawia że potrawy są nadzwyczaj pyszne.

Kuchnia włoska jest niewątpliwie jedną z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych oraz niezwykle cenionych kuchni na świecie.
Przygotowanie iście włoskiego dania to sztuka sama w sobie, dlatego jeśli masz ochotę jej zaznać, zapraszam do Toskanii
na wspólne gotowanie i odkrywanie sekretów tej bogatej w smaki i aromaty kuchni.

Potrawy przyrządzane podczas warsztatów kulinarnych, a potem w polskich domach,
za każdym razem będą przenosić do słonecznej Italii. Buon appetito!

Czego szukasz w Toskanii?

Poznaj moją historię, skorzystaj z mojej wiedzy i doświadczenia….
Zapraszam do kontaktu. Być może, będę Ci mogła jakoś pomóc!

kontakt@polkawtoskanii.pl