Oliwa z oliwek najwyższej jakości i z pierwszego tłoczenia stanowi najcenniejszy skarb na włoskim, tradycyjnym stole.
Nie może jej nigdy zabraknąć, gdyż niewątpliwie to ona jest fundamentem zdrowej i smacznej diety śródziemnomorskiej. Toskańska oliwa z oliwek jest prawdopodobnie najlepszą oliwą na świecie , dzięki jej niezastąpionym walorom smakowym i zdrowotnym. Nie bez powodu Włosi, mówiąc o oliwie, używają zwrotu „oro in tavola” czyli złoto na stole, tym samym podkreślając jej drogocenność. A fakt, iż jest ona składnikiem niemal każdego włoskiego przepisu, tłumaczy zdrowotny fenomen włoskiej kuchni i długowieczność Włochów.
Bogactwo kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie i jakości składników. Jakość produktów spożywczych to obszar, w którym Włosi nie idą na jakiekolwiek ustępstwa! Dlatego toskańska oliwa z oliwek Olio Extra Vergine uzyskiwana jest pod ścisłą kontrolą, według restrykcyjnych procedur, na każdym etapie jej produkcji. Toskańczycy mają bardzo silne poczucie tożsamości i przywiązanie do terytorium a tradycja i kultura agrarna, od wieków związane z uprawą oliwek, angażują pokolenia. Zatem to oczywiste, iż produkcja najlepszej jakościowo i niepowtarzalnej w smaku oliwy, jest prawdziwą pasją mieszkańców tego regionu.