Złoto Toskanii

Płynne złoto na Twoim stole

Oliwa z oliwek najwyższej jakości i z pierwszego tłoczenia stanowi najcenniejszy skarb na włoskim, tradycyjnym stole.

Nie może jej nigdy zabraknąć, gdyż niewątpliwie to ona jest fundamentem zdrowej i smacznej diety śródziemnomorskiej. Toskańska oliwa z oliwek jest prawdopodobnie najlepszą oliwą na świecie , dzięki jej niezastąpionym walorom smakowym i zdrowotnym. Nie bez powodu Włosi, mówiąc o oliwie, używają zwrotu „oro in tavola” czyli złoto na stole, tym samym podkreślając jej drogocenność. A fakt, iż jest ona składnikiem niemal każdego włoskiego przepisu, tłumaczy zdrowotny fenomen włoskiej kuchni i długowieczność Włochów.

Bogactwo kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie i jakości składników. Jakość produktów spożywczych to obszar, w którym Włosi nie idą na jakiekolwiek ustępstwa! Dlatego toskańska oliwa z oliwek Olio Extra Vergine uzyskiwana jest pod ścisłą kontrolą, według restrykcyjnych procedur, na każdym etapie jej produkcji. Toskańczycy mają bardzo silne poczucie tożsamości i przywiązanie do terytorium a tradycja i kultura agrarna, od wieków związane z uprawą oliwek, angażują pokolenia. Zatem to oczywiste, iż produkcja najlepszej jakościowo i niepowtarzalnej w smaku oliwy, jest prawdziwą pasją mieszkańców tego regionu.

Zachwycając się malowniczymi widokami jesiennej Val d’Orcia , będąc w drodze do Montepulciano, pewnego dnia zatrzymałam się w pobliżu gaju oliwnego i tam poznałam zbierające oliwki siostry: Alessandrę i Emanuelę, pełne energii, pracowite i uśmiechnięte Włoszki, z którym, jak się okazało od pierwszych zamienionych słów, „nadawałam na tych samych falach”. Okazało się, że prowadzą one Frantoio Buraschi czyli tłocznię oliwek i akurat są w szczycie sezonu, ale to nie przeszkadzało im w zaproszeniu mnie do oliwiarni w celu poznania ich pasji. Frantoio Buraschi (Buraschi to nazwisko) w 1966 r założyli Otello i Carla, rodzice Alessandry i Emanueli. Dzięki poświęceniu i pracy oraz zamiłowaniu do tradycji oliwa z oliwek Buraschi jest doceniana w całym kraju, jako produkt najwyższej jakości i certyfikowany: Olio EVO IGP TOSCANO – Olio EVO BIOLOGICO – Olio EVO DOP TERRE DI SIENA – Olio EVO ITALIANO.

Dzięki przekazanej przez rodziców miłości i pasji do regionu i tradycji, dziś Alessandra i Emanuela Buraschi kontynuują rodzinną działalność z wielkim oddaniem i sercem, co czuć za każdym razem, kiedy przekroczy się próg oliwiery. Alessandra jest sommelierem oliwy z oliwek i razem organizujemy degustacje oliwy, ucząc jak rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Bowiem, niestety, oliwa należy do pięciu najczęściej fałszowanych produktów żywnościowych, głównie ze względu na wysoki koszt jej uzyskania i – co za tym idzie – cenę. Oliwa Extra Vergine to po prostu sok wyciskany z najwyższej jakości oliwek, w ciągu kilku godzin od momentu zbioru. Wszyscy wiemy, że sok wyciśnięty ze świeżych owoców, nie ma niczego wspólnego z napojami aromatyzowanymi i sztucznie zabarwianymi…

Zapraszam serdecznie do wspólnego poznania wyjątkowości włoskiej oliwy z oliwek,
począwszy od upraw oliwek, przez zbiory, tłoczenie, po degustację i zastosowanie w codziennej diecie.

Niech ten zdrowy skarb zakróluje również na Twoim stole!

Czego szukasz w Toskanii?

Poznaj moją historię, skorzystaj z mojej wiedzy i doświadczenia….
Zapraszam do kontaktu. Być może, będę Ci mogła jakoś pomóc!

kontakt@polkawtoskanii.pl